Postuar më: 27/01/2018

Ministri Klosi prezanton projektin për Mbrojtjen e Deltës së Lumit Buna (27 janar)

Ministri i Turizmit dhe Mjedisit, Blendi Klosi në prani dhe të të deleguarit të Qarkut Shkodër,
Ministrit të Jashtëm Ditmir Bushati lançoi programin e rehabilitimit të shtratit të Bunës. Projekti
“Mbrojtja e Deltës së Lumit Buna”, financuar nga projekti MAVA me një vlerë 2 milionë euro.
Përfshirja e këtij projekti afatgjatë në zonën e Buna Velipojës do të mbështesë më tej zbatimin e
Planit të Menaxhimit të kësaj zone. Ministri Klosi deklaroi se me këto investime, lumi Buna
kthehet në destinacion turistik, pasi projketi do të mundësoj ngritjen e plazheve pranë brigjeve të
lumit. “Mbjellja e pemëve dhe mbrojtja e lumit Buna nëpërmjet këtij projekti do të krijojë
mundësinë që lumi Buna të jetë i shfrytëzueshëm, jo vetëm për zonën e Velipojës, por të kemi

mundësi që ai të afrohet si një destinacion turistik për turizmin e Malit të Zi për të patur
mundësinë që Lumi Buna të jetë jo vetëm një kufi ndërmjet dy shteteve tona , po të jetë si një
projekt i përbashkët ruristik, ku turistët e shumtë të Malit të Zi të kenë mundësi që nëpërmjet
Lumit Buna, të lundrueshëm, të shkojnë në Shkodër dhe të shtojnë atraksionin turistik”, tha
Ministri i Turizmit dhe Mjedisit Blendi Klosi. Nismat e qeverisë shqiptare në zhvillimin e
turizmit nuk janë të pakta, një prej tyre është hapja rrugë dhe letësira fiskale për hotelet me 4 dhe
5 yje. “Politika jonë përsa i përket zhvillimit të qëndrueshëm të turizmit edhe në këtë zonë është
fare e qartë që të kemi mundësinë që të shtojmë investimet në hotele me 4 dhe 5 yje dhe zona e
Velipojës i ka të gjitha mundësitë që të jetë nga zonat pioniere në zhvillimin e hoteleve me 5 yje
dhe kërkesat e para ne i kemi në tavolinat tona, të kemi mundësinë të zhvillojmë agroturizmin
duke ofruar pika fantastike si pika e sotme ku ka mundësi që me investime të vogla, me
investime familjare, por dhe me biznese të cilat prodhojnë jo vetëm natyrë por edhe arsye për të
ardhur për të vizituar këtë pike”, tha Klosi. Ndërsa Ministri Ditmir Bushati i pranishëm në
aktivitet pasi falenderoi Minsitrin Klosi për dy aksionet e ndërmarra nga ai, atë të pastrimit dhe
të gjelbërimit e përgëzoi edhe për punën në drejtim të zhvillimit të turizmit. “Në këtë nisëm ne
të jemi të gjithë së bashku pushtet vendor pushtet qëndror dhe partner të ndryshëm që ndihmojnë
Shqipërinë, apo fondacione private. Fondacioni privat që po zbaton projektin për rigjallërimin e
Bunës do të ketë një portofol financiar për implementimin e projektit dhe do të bashkëpunoj së
bashku edhe me aktivistë të shoqërisë civile, përveçse me institucionet qëndrore. Më erdhi mirë
që ministri Klosi i nxiti për të shpenzuar një pjesë të skemës së grandeve për fuqizimin e
kapaciteteve vendore në Shkodër duke qenë se ka dhe aktivistë të spikatur në mbrojtje të zonës,
në mënyrë që të jetë një investim jo thjesht për rigjallërimin e Bunës në të ardhmen, por dhe një
investim për komunitetin në Shkodër”, tha Bushati.

Të rejat e fundit